Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. İbrahim Numan yürütücülüğünde, FSMVÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Gülnur T. Arısalan ile “Düşünce Dünyâmız ve Mîmarlık” atölyesi, 11 Kasım 2022 Cuma günü saat 19.00’da başlayacaktır. Dersler Vakıf binamızda yüz yüze ve eş zamanlı Zoom üzerinden çevrimiçi olarak, 8 hafta boyunca haftada 1.5 saat süreyle yapılacaktır. Katılımcı sayısı kontenjan ile sınırlıdır. Detaylı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için cenanvakfi@gmail.com adresine mail atabilir ya da 0212 631 34 22 ve 0546 589 79 33 numaralı telefonlardan Vakfımızla iletişime geçebilirsiniz

DÜŞÜNCE DÜNYÂMIZ VE MȊMARLIK

ATÖLYESİ

ATÖLYE YÜRÜTÜCÜSÜ: Prof. Dr. İbrahim NUMAN
Öğr. Gör. Gülnur T. Arısalan ile

ATÖLYE SÜRESİ: 8 Hafta
ATÖLYE GÜNLERİ: Haftada 1 Gün – 1.5 Saat

ATÖLYE AKIŞI:
1. Hafta:
İslâmî Estetik Anlayışı ve Mîmârî
2. Hafta:
Yaratılış, İnsan ve Mekân
3. Hafta:
Cemiyet, Mefkûre, Medeniyet ve Mîmar
4. Hafta:
Mîmarî Düşünce ve Vahdet
5. Hafta:
Vahdet, Müesseseler ve Mȋmârî
6. Hafta:
Mȋmârî ve Sanatları Bütünlükle anlamak
7. Hafta:
Osmanlı Mȋmarisini Derûnuyla Anlamak
8. Hafta:
Birleyerek Bakmak

Prof. Dr. İbrahim NUMAN

1948 yılında Kıbrıs-Lefkoşa’da doğdu. Temel Eğitimine yine aynı yerde tamamladıktan sonra, T.C. Antakya lisesinden 1967 yılında mezun oldu. Lisans Eğitimini 1973 te ve Yüksek Lisans eğitimini 1978 de ODTÜ Mimarlık Bölümünde, Doktora çalışmasını ise 1982 de Ankara Üniversitesinde tamamladı.1984 yılında Doçent; 1996 yılında Profesör oldu. 1973-75 yılları arasında serbest mimar olarak çalıştı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında Mücahit olarak askerlik görevini yapıp Gazi olmak şerefine ulaştı. 1976-78 arası Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisinde, 1978-82 arası Ankara Üniversitesinde asistanlık devresinden sonra, 1982 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Yrd. Doç. olarak göreve başladı. 1984-94 yılları arasında Doçent olarak Suudi Arabistan’da; 1994-2003 arası ise Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Profesör-Dekan olarak çalıştıktan sonra 2003-2006 yılları arasında Profesör olarak Gazi Üniversitesinde bulundu. 2006-2010 yıllarında en DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı, 2010-11 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesinde Rektör Danışmanı olarak çalışmıştır. Halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak görevini sürdürmektedir. Üniversiteye, eğitim-öğretim yanında, Mimarlık alanında Bölüm ve Fakülte kurmak, yeni bir Mimarlık Eğitim Modeli hazırlamak, Bölüm Başkanlığı ve Dekanlık Senato Üyeliği gibi idari katkıları olup, Mimarlık Kuramı ve Tarihi, Türk ve İslâm Mimarlık Kültürü konularında çalışma, makale ve bildirileri bulunmaktadır. Proje ve uygulamalarının yanı sıra proje yarışma ödülleri ve jüri üyelikleri de vardır.KKTC Kültür Komisyonu Üyeliği ve çeşitli sivil toplum örgütünde verdiği hizmetlerin yanı sıra, 1990-94 arası da KKTC’nin İslâm Konferansı Örgütü ve Suudi Arabistan Fahri Temsilciliğini yürüterek de Topluma ve Devlete hizmet etmiştir. Türk kültürüne yapmakta olduğu hizmetlerden dolayı kendisine T.C. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu – Atatürk Kültür Merkezi Şeref Üyeliği verilmiştir.

Öğretim Üyesinin Hayat Görüşü ve Gāyeleri

Bir fert-insan olarak, yaratılmışlığın bilinciyle, dünyâya geliş ve dünya hayatı serüvenini anlamanın idrâki içinde sevgiyi yaşamak. Her türlü edinimleri paylaşmak. Şey’lerin oluşumunda âmil değil, vâsıta olmak şuûrunun zevkine varmak. Başarıları, gurûru değil tevâzuyu destekleyici unsurlar olarak görmek. Bir mîmar olarak çevre ve yaşama ortamının hazırlanmasında, bünyeye, harsa ve san’ata ait yaklaşımları, yaratılmışlık ve yaratıcılık veri ve hudutlarının şuûru içinde uygulamak. Bir eğitimci olarak her an öğrenmek ve öğretmenin bilinci içerisinde teyakkuzlu bir dinamizmi her dem hissedip, akıl ve gönül mîzânı ile uygulamak. Eğitimde hem alıcı hem de vericilerin ilgi ve tercih alanlarının yapılanmalarda fırsatlar yaratabileceğini hatırdan kaçırmamak. Bir araştırmacı olarak her an yeni bir oluşun gerçekleştiğinin şuûru içinde, dinamik atılımcılık ve sorgulayıcılık gerektiren bu gerçeğin peşinde bulunmak.

Bir idareci olarak gelişme ve ilerlemenin adâletli bir huzur ortamı içinde sağlanması. Kişilere kendi bağlamları içinde yaklaşmak ve tanımaya çalışmak. Toplum ve kurum menfaatlerini her
türlü kişi çıkarlarının üstünde tutmak

 

Öğr. Gör. Gülnur T. ARISALAN

1978 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Hırka-i Şerif İlkokulunda, orta öğrenimini 1995 yılında Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdikten sonra, 2003 yılında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde Peyzaj Planlama Yüksek Lisans Programını Kentsel Açık Alanlarda Peyzaj-Mimarlık İlişkisi, İstanbul Örneği’ başlıklı teziyle tamamladı. Çeşitli mimarlık firmalarında proje koordinatörlüğü görevlerinden sonra mesleki çalışmalarına serbest mimar olarak devam etti. 2013 yılından bu yana proje çalışmalarının yanı sıra, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde kısmi zamanlı Öğretim Görevlisi olarak Mimari Tasarım dersleri vermektedir.