Vakfımızın Kültür ve Eğitim Faaliyetleri kapsamında, Prof. Dr. Fahrettin Olguner’in koordinasyonuyla, 2009 yılından beri “Türkiye’den Balkanlar’a Kültür ve Sanat Köprüsü” adı altında yürütülen Balkan Faaliyetimiz bu yıl da gerçekleştirildi.

Romanya Demokrat Türk Birliği Galati Şubesi, Aşağı Tuna Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Türk Kültür Merkezi, Galati Belediyesi ve İl Meclisi tarafından düzenlenen Romanya -Türkiye Barış-Sevgi-Kültür Köprüsü” etkinliğine dâvet edilen vakfımız, 8-9 Temmuz 2016 târihlerinde Romanya’nın Galati şehrindeydi.

Galati’ye vardığımızda, Aşağı Tuna Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Türk Kültür Merkezi Başkanı Gülten Abdula bizi çok sıcak karşıladı. Etkinlik boyunca her vesîleyle bizlere destek oldu. Bizi otelimize yerleştirdi,  takdire şâyan misafirperverliği ile konuk etti. Sempozyum ve festivalde hârikulâde çevirileri ile dil problemi yaşamamamızı sağladı, ülkeden ayrılıncaya kadar yanımızdan ayrılmadı. Kendisine minnet duyduğumuzu söylemek ister, sevgi ve muhabbetlerimizi iletiriz.

Etkinlik çerçevesinde,  “Anadolu Kültürü Büyük Şahsiyetleri Sempozyumu”  ve  “Dimitri Cantemir Geleneksel Müzik Festivali” gerçekleştirildi. Bu festivale yalnız Türkiye’den değil, Balkan Coğrafyasından da çok sayıda Sivil Toplum Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Öğretim Üyeleri ve üst düzey görev yapmış sanatkârlar katıldılar.

Sempozyumda  Vakfımızın Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Özkan “Mevlânâ Düşüncesinde Tevhid Anlayışı” konulu bir tebliği sundu. Sevgi’nin, Barış’ın timsâli Hz. Mevlânâ’nın ve O’nun birlik şuurundaki bir kucaklayıştan söz eden düşünce sisteminin, her devirde, sıkıntılarla dolu olan insanı huzura, hoşgörüye ve barışa kavuşturacak bir yol açtığına değinen tebliğ, sempozyuma katılanlar tarafından büyük bir ilgi gördü.

Tebliğlerin arkasından sanat etkinlikleri başladı.

Müzik Festivalini düzenleyen heyet Türkiye’ye imtiyaz tanımış olmalı ki (herhangi bir talebimiz olmamasına rağmen) Türkiye’yi temsilen katılan Cenan Vakfı Türk Mûsikîsi Korosunu ilk sırada sahneye dâvet ettiler. Solist Noktanur Kefkep yönetimindeki Mûsikî Heyetimiz, Muzeul Istoriei Culturii Si Spiritualitatii’ de beş yüz kişiden oluşan seyircilere unutulmaz bir müzik ziyâfeti verdi. Klasik Türk Mûsikîsinin ve Tasavvuf Mûsikîsinin en seçkin örneklerine yer verdikleri repertuarlarında, Dede Efendi’nin, Saadettin Kaynak’ın güzîde eserlerini ve Kenan Rifâî’nin  ilâhîlerini icrâ ettiler.  Türk müziğinin aracılığıyla geçmiş ve gelecek arasında köprü kurarak, Balkan coğrafyasında ortak mâzî rûhunun tekrardan canlanmasına katkıda bulunan Mûsikî Heyetimiz, dakikalarca ayakta alkışlandı. Galati Aşağı Tuna Bölgesi Başpiskopos’ u Casian, Galati Valisi ve Galati Belediye Başkanı sempozyum ve konser sonrası takdirlerini ifade ederek bizleri onurlandırdılar.

Umarız bundan sonra da, tefekkür ve mûsikî lisânımız ile insanî ve millî değerlerin yaşatılması ve korunmasına vesîle olacak nice festivallere katılırız.

 “Romanya -Türkiye Barış-Sevgi-Kültür Köprüsü” etkinliğinde emeği geçen herkese teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.